Zaai instructie Zaaipakketje #1

De ‘e’ voor Els en de ‘b’ voor Berk.

De Els en Berk zijn echte pioniers, de eerste bomen die je in een jong bos tegen komt. Ze starten het bodemleven op en zorgen voor de luwte waarin de volgende golf van soorten kan opgroeien. De pioniers in een jong bos brengen als het waren de spijsvertering van de grond op gang voor de grotere jongens.
Mocht je nog niet direct toekomen aan zaaien, bewaar de zaadjes dan op een koele plek. En in totaal zitten er ruim 25 zaden per zakje, dat is dus ruim genoeg om ook een paar aan je buren te geven!

Het Berken zaad

Het Elzen zaad

Wat mag je verwachten van je zaaigoed?

Els en Berk zijn lichtkiemers, ze ontkiemen op kale grond, op plekken waar de zon de baas is. Om ze te zaaien maak je de bovenste laag van je grond licht los en sprenkelt de zaden er overheen. Daarna kun je de grond licht aandrukken, zó dat de zaden net niet meer los op de grond liggen. Een mooie tussenruimte tussen de zaden is 10cm, dat geeft ze het eerste jaar genoeg ruimte om te groeien. Heb je teveel boompjes dan kun je in het najaar altijd een paar uitsteken en uitdelen aan buren en vrienden. Als je in volle grond zaait kun je de zaden redelijk aan hun lot overlaten, eventueel 1x per week wat water geven als het echt droog is. Bij het zaaien in een pot, geef dan 1 x per week water. Zorg dat de grond licht vochtig is en in de volgende dagen weer kan opdrogen. De grond liever niet kurkdroog laten worden of drijfnat. Hetzelfde advies geldt voor water geven wanneer de zaden ontkiemen. De jonge bomen genieten van zon of lichte schaduw. Het zijn pioniersbomen die een stootje kunnen hebben. Van wind en kou zullen ze zich niet echt veel aantrekken.Het eerste jaar worden ze ongeveer 30 cm hoog, het jaar daarop 60 tot 80 cm en jaar 3, 120 tot 150 cm. In pot wordt de groei flink geremd door de maat van de pot en zijn ze na 3 jaar ongeveer 80 cm. Deze maten zijn meer een indicatie, goede grond of juiste extreme droogte zullen veel effect hebben op de groei.

Onderhoud

Naast wat water geven bij flinke droogte vragen de bomen weinig onderhoud. Veeg in het najaar de gevallen bladeren onder de boom en laat ze daar liggen tot ze zijn verteerd. Hiermee bemest de boom zich voor het volgende jaar. Snoeien hoeft ook niet, we willen immers dat de boom lekker door groeit. Mocht er toch een tak afbreken of snoei echt nodig zijn, knip dan de betreffende tak vlak langs de stam af. Op deze manier kan de bast van de stam de wond sluiten en het kernhout beschermen.

Heb je nog vragen stuur ons dan een mailtje of neem contact met ons op via FB. En vergeet je zaailingen niet aan te melden!