WijKwekerij

De WijKwekerij is een voor iedereen beschikbaar initiatief wat in elke plaats in Overijssel kan worden gestart. De eerste WijKwekerij staat in Stadshagen, Zwolle. Het doel van de WijKwekerij is om boompjes op te kweken en een ecohub te zijn voor het halen en brengen van boompjes. Die boompjes worden zo duurzaam opgekweekt, zaailingen krijgen een kans om boom te worden en later kunnen de boompjes worden uitgeplant in tuinen, in je wijk of in de buurt van je wijk.

Het initiatief is van, voor en door bewoners. Dat kan bij een bestaande wijkboerderij, een lokale kweker of braakliggend terrein.

Op plaatselijk- en wijkniveau betrekt de WijKwekerij bewoners, scholen en organisaties om samen bewust te worden van groen, de uitdagingen daarin en concreet aan de slag te gaan met het opkweken van planten, struiken, boompjes of het behoud daarvan.

Dat kan op een centrale plek, in een bomenhub of in je eigen tuin. Van, voor en door kinderen, jongeren, volwassenen én ouderen. Iedereen doet mee.

Groene hub met toekomst

Welkom bij de WijKWekerij! Dit is dé plek in Stadshagen waar we bomen en planten een tijdelijke plek bieden om te groeien, om uiteindelijk thuis te komen in het Stadshager Bos, in de straten van Stadshagen, óf in jouw achtertuin. Dit project is een initiatief van bewoners van Stadshagen en draagt bij aan de missie om de wijk nóg mooier en groener te maken.

Van de wijk, voor de wijk!
Op het terrein van de WijKwekerij wordt 70% van de grond gebruikt voor jonge bomen en struiken voor het Stadshager Bos, 20% voor in de straten van de wijk en 10% voor de tuinen van bewoners. Als je planten over hebt*, zijn ze bij de Kwekerij van harte welkom, zodat ze later een nieuwe plek kunnen krijgen. Ook als je juist op zoek bent naar nieuw plantgoed voor je tuin, kun je dat bij de WijKwekerij ophalen.

We organiseren regelmatig bewonersdagen, waar iedereen van harte welkom is om de handen uit de mouwen te steken om het terrein in te richten. Dit zijn uitgelezen momenten om lekker buiten actief bezig te zijn en wat te leren over bomen en planten. Natuurlijk is het ook een mooie plek om andere wijkbewoners te ontmoeten en te leren kennen.

Zelf een WijKwekerij beginnen?

Dat kan! We helpen je graag met onze toolkit waarin onze ervaringen en ons stappenplan zijn opgenomen. Zo begin je eenvoudig je eigen bomenkwekerij.